התפיסה החינוכית

גישה חינוכית – הבסיס לעשייה במעון

התפתחות בריאה ותקינה של הילדים היא יעד מרכזי בעבודתנו. הגישה ההתפתחותית שלנו שזורה עמוק בתוכן ובתהליך של התכנית החינוכית, וככזו גמישה ומתאימה עצמה להתפתחות הילד.

על פי גישתנו, הילד הוא אישיות אוטונומית, פעילה ויוזמת, ועל המחנכת-מטפלת להתאים עצמה לצרכים הייחודיים שלו. לשם כך אנחנו מוודאים שהיא מצוידת בידע ובכלים, שאנחנו מעשירים באופן שוטף, שיאפשרו לה להכווין ולעודד כל ילדה וילד לצמיחה כלפי מעלה, מהמקום הפרטני בו הם מצויים בכל רגע נתון.  

העקרונות המנחים אותנו

א. עבודה ע"פ ארבעת תחומי התפתחות הילד: התפתחות מוטורית (גסה ועדינה), התפתחות רגשית, התפתחות חברתית והתפתחות שכלית. המחנכת-מטפלת עוקבת כל העת, ערה להפריה ההדדית בין התחומים ושואפת לפתח כל אחד מהם. כך למשל, ילד שמצייר מפתח את התחומים המוטורי והשכלי (דמיון ויצירתיות), וכשהמחנכת-מטפלת נותנת לו משוב חיובי, היא מחזקת אצלו במקביל גם את התחום הרגשי ואת ביטחונו העצמי.

ב. הכוונה של המחנכת-מטפלת את הילד – מתוך האינטראקציות שלו מול מבוגרים ומול ילדים אחרים – ללימוד על עצמו ועל הסביבה, להבנת התייחסות הסביבה אליו ולהבנת הדרך בה מצופה שהוא יתייחס חזרה.

ג. עיקרון העבודה האינדיבידואלית, המבוסס על היכרות עומק עם כל ילדה וילד במעון: גיל, רקע משפחתי וסביבתי, תכונות אופי מולדות והישג התפתחותי נוכחי.

ד. התפתחות דינמית – מתקדמים בעבודה עם כל אחת ואחד מהקל אל הכבד ומהפשוט למורכב.

ה. חווית למידה משולבת, שתורמת להתפתחות באופן מיטבי:

  1. למידה ספונטנית – הילד חוקר ובודק מיוזמתו ובעצמו את הסביבה.
  2. למידה מתווכת – המחנכת-מטפלת מלווה את הילד בהנגשת פעילויות ובתגובות להתנסותו בהן.

ו. תכני הלימוד מגוונים ומושפעים מגיל הילד ומשלב התפתחותו. בכלל זאת –

  • מגוון התרחשויות מחיי היומיום בתחומים שונים: סדר יום, הכרת האני, הכרת הגוף, הבית, המשפחה וסביבת המגורים.
  • מגוון התרחשויות המושפעות מגורמים חיצוניים כעונות השנה, מזג האוויר ותופעות טבע.
  • עיסוק בעולם התרבותי-מסורתי והרגשי שבו חי הילד: חגים, ימי הולדת, הסתגלות בתחילת שנה, סוף השנה – פרידה וסיום, שמחות או עצב חלילה במשפחה ואירועים מרכזיים אחרים בחיי המשפחה, החברה והקהילה.
  • פיתוח חשיבה "מדעית": צבעים, צורות, התנהגות חומרים בטבע ועוד.
  • פיתוח החשיבה, ההבנה והשפה: אוצר מילים, המשגה, זיכרון, השוואה, מיון, תכנון ופתרון בעיות.

סדר היום במעון

סדר יום יציב וידוע מראש חיוני ומשמעותי להתפתחות הילדים, ומספק להם מסגרת ברורה ובטוחה. כמובן, המסגרת מאפשרת גם את הגמישות הנדרשת להתחשבות בצרכי התפתחות שונים של הילדים. 

דוגמא לסדר יום

קבלת ילדים

כיום, בעידן הקורונה, ההורים מביאים את הילדים עד לכיתות עצמן, מבלי להיכנס אליהן, ושם מעבירים אותם לאחריות המחנכת-מטפלת. כך מתאפשרת עדיין פרידה רכה ואינטימית של ההורה מהילד, תוך הקפדה על הנחיות משרד הבריאות, ובנוסף מתן יחס אישי להורה מצד אשת הצוות והחלפת מידע חיוני ביניהם, ככל שנחוץ.    

לאחר עזיבת ההורים מתנסים הילדים במגוון פעילויות, ובהן משחקי בניה והרכבה על שטיח, פאזלים, משחקי קופסא (לוטו, זיכרון, אסוציאציה ועוד) ומשחק אהוב עם תיבות גרוטאות.

ארוחת בוקר

ארוחה מגוונת ומזינה, מוגשת בכיתה, בליווי ותיווך מחנכת-מטפלת. אגב כך לומדים הילדים הרגלים של התנהגות ואכילה בצוותא.  

מפגש בוקר

מטרת המפגש לכנס את הילדים ולהכינם לקראת מסגרת יום הפעילות. במפגש ישנה התייחסות אישית לכל ילד, והעברת תוכן מתבצעת בצורות שונות ויצירתיות, ובהן שיר, דקלום, שיחה, סיפור ופעילות תנועתית-חושית, תוך שיתוף הילדים והתייחסות לחפצים שונים שהם בוחרים להביא עמם.

פעילויות מקבילות –

התנסות במוקדים השונים בכיתה

הילדים מתנסים באופן חופשי בפינות כישורי החיים השונות: מטבח, פינת בובות, פינת ספר, פינת בנייה ועוד. הפעילויות בפינות מסייעות לפיתוח מיומנויות חברתיות.

התנסות בחומרים ויצירה

התנסות של הילד בעיסוק ובמגע עם מגוון חומרים, ובהם מים, חול, קורנפלור, דבק, גירי שעווה, צבעי אצבעות, צבעי גואש, בצק, אטבים, אצטרובלים וחומרי מחזור כגון בקבוקים וקופסאות קרטון.

משחק בחצר

החצר מהווה הזדמנות נפלאה לאינטראקציות חברתיות, לפעילות מוטורית חווייתית, ללמידה על הסביבה ועוד. הפעילות נסובה סביב מתקני המשחק, ארגז החול, "גרוטאות הבית" ומשחק מודרך.

מפגש סיפור

מפגש חווייתי של קבוצת ילדים עם סיפור מוביל, המעשיר את עולמם בכל תחומי ההתפתחות, במיוחד השפתי. המפגש ממחיש לילדים את היופי והחשיבות שבקריאה, וגם משרה אווירה רגועה יותר לקראת המשך היום.

ארוחת צהריים

בכיתות ובאווירה משפחתית. הארוחות המזינות מהוות גם זמן איכות להעשרה חינוכית – המחנכת-מטפלת מעודדת עצמאות, ומרחיבה ביחס לטעמים, ריחות ושמות מאכלים.

מנוחת צהריים

שנת הצהריים חשובה לילדים בגיל הרך. עם זאת, אנו ערים להבדלים אישיים בין הילדים, וערוכים להעסיק, באופן שאינו מפריע לילדים הישנים, את הילדים שאינם זקוקים לשינה.

ארוחת מנחה

כריך, עוגה או פרי, ע"פ תפריט בריא ומאוזן.

 התארגנות לסוף היום

הילדים עסוקים שוב בפעילות משחק מגוונת במרחב הגן.

דילוג לתוכן